(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:1500684,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-T847LNJ'); Negativ sosial kontroll og tvangsekteskap – NKVTS – En veileder om vold i nære relasjoner

Negativ sosial kontroll og tvangsekteskap

Negativ sosial kontroll er ulike former for oppsyn, press, trusler og tvang som utøves for å sikre at enkeltpersoner lever i tråd med familiens eller gruppens normer. Den kjennetegnes ved at den er systematisk og kan bryte med den enkeltes rettigheter i henhold til blant annet barnekonvensjonen og norsk lov.

Personer som er utsatt for negativ sosial kontroll og tvangsekteskap, har ofte høy terskel for å kontakte hjelpeapparatet. Utsatte frykter ofte for negative konsekvenser, dersom familien oppdager at de har vært i kontakt med hjelpeapparatet. For å kunne gi best mulig hjelp og støtte er det viktig at helsepersonell som kommer i kontakt med disse brukerne, har god bakgrunnskunnskap om temaet.

Referanser

  1. Barne, ungdoms- og familiedirektoratet. Negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold - en veileder til barnevernstjenesten. Lest 10.10.2018

  2. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Tvangsekteskap.no. Myndighetenes side om tvangsekteskap og æresrelatert vold; 2015. Lest 07.06.2018.

  3. Justis- og beredskapsdepartementet. Retten til å bestemme over eget liv. Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2017-2020). Lest 06.06.2018.