Risikovurdering i spesialisthelsetjenesten: voksne
Sikkerhetsvurdering bør gjennomføres når atferdsmønstre, bekymringsfulle utsagn og/eller eventuell kjent voldshistorikk tilsier det. På grunnlag av henvisning, eller ved akutt innleggelse, skal vurderingen gjøres i spesialisthelsetjenesten ved DPS, poliklinikker og spesialiserte sykehusenheter.
Aktivt oppsøkende team som ACT (Assertive community treatment) eller ROP (rus og psykiatrisk)-team skal også gjøre sikkerhetsvurderinger. Det bør være egne rutiner for vurdering av egen og andres sikkerhet. Tidligere voldsbruk bør kartlegges i den første samtalen før behandlingsstart, og gjentas ved behov. Det anbefales å bruke et strukturert klinisk verktøy. Dette bidrar til en mest mulig korrekt vurdering av risiko og fare for den enkelte pasient, og er nyttig for videre sikkerhetstiltak og oppfølging. Klinisk skjønn er likevel viktig.
Det er viktig at spesialisthelsetjenesten innhenter relevant informasjon fra primærhelsetjenesten i kommunen der pasienten mottar tjenester, for å forsøke å opprette en frivillig utrednings- og behandlingssituasjon. Dette skal skje innen rammene for taushetsplikt, og så langt det lar seg gjøre med samtykke fra pasienten.